Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

En badrumsrenovering kan innehålla brister

Köpa bostad med ett nytt badrum i Stockholm? Var på din vakt. Många idag drömmer om ett nytt badrum och i Stockholm så är detta också en naturlig följd av de många försäljningar och flyttar som sker. Detta sett ur två stycken perspektiv. Det ena handlar om en badrumsrenovering i Stockholm som sker i syfte att maximera en vinst. Den andra handlar om att sätta sin egen prägel på bostaden. Oavsett i vilket syfte en badrumsrenovering sker så bör man vara lite försiktig.

Varför ska man då vara vaksam? Det som visat sig är att många av de renoveringar som sker inte håller måttet. De ser snygga ut på ytan, men väl under kakel och klinkers så finns tydliga brister som i sin tur kan leda till stora skador. Mängden vattenskador har ökat och till stor del så handlar det om bristfälliga renoveringar av badrum och kök som den bakomliggande orsaken. Renoveringar som A) har utförts av privatperson och B) som utförts av en firma. Att skador kan uppkomma efter att en privatperson renoverat badrummet är enklare att förklara - det ligger lite i sakens natur att misstag sker och att konsekvenserna kan bli kostsamma.

Det man bör göra - inför exempelvis ett köp av en bostad i Stockholm där ett nytt badrum finns - är att alltid ta reda på vilken utförare som hållit i projektet. Skulle det visa sig att säljaren själv skött renoveringen så bör man undersöka den lite närmare. Att betala några extra tusenlappar för en besiktningsmans åsikt kan vara det som räddar dig från ett fatalt - och dyrt - misstag. Att hamna i en framtida konflikt med en säljare rekommenderas inte.

Det andra då - hur kan det finnas en risk med att ett byggföretag skött en badrumsrenovering i Stockholm?

Fuskjobben har ökat markant

Det kan vara dags att summera Rot-avdraget för att förklara fuskjobben. Rot-avdraget har till stor del varit positivt. Privatpersoner har kunnat ta professionell hjälp med byggnationer, reparationer och renoveringar och fått en möjlighet att dra av detta på skatten - 30% av arbetskostnaden. Det har varit bra och det har även inneburit ett tillskott till statskassan då de svarta jobben nästan helt försvunnit.

Men, det har också öppnat Pandoras Ask gällande fuskjobb. Företag som saknar kunskap har sett en möjlighet att få uppdrag och lockat med lägre priser än konkurrenterna. Man spelar på att vanliga människor vill - självklart - betala så lite som möjligt och ser därför till att lägga sina offerter medvetet lågt. Det visar sig då jobben väl ska sammanfattas. Bristerna kan vara stora och då detta väl upptäcks så är det svårt att få rätt gentemot företaget i fråga.

Ta in offerter och ring referenser

Lösningen? Ja, först och främst så ska man veta att byggbranschen jobbar hårt för att städa bort dessa element. Varje fuskjobb som sker drabbar även se seriösa företagen - som naturligtvis är fler än de oseriösa. Som privatperson så måste man, så att säga, lägga undan de blå ögonen och ta på sig glasögon istället.

I klartext: sluta vara så naiv. Ta in flera offerter, jämför dessa och se därefter till att se över omdömen på nätet och att ringa referenser. Det ger mer kött på benen. Gällande priset så kan vi direkt säga att den billigaste offerter förmodligen är den absolut dyrare i slutändan. Det kostar ofta mer än vad det smakar att välja det billigaste alternativet.

Anlita rätt firma för din badrumsrenovering i Stockholm

Oavsett om du ska renovera ditt badrum i syfte att sälja bostaden till ett högre slutpris eller om du, helt enkelt, vill ha ett nytt badrum i bostaden i Stockholm så bör du vara vaksam. Som säljare vill du inte vara ansvarig för ett fuskjobb gentemot en köpare. Ska du renovera badrummet för att få högre livskvalitet så talar det sitt tydliga språk: du vill ha ett jobb som håller i längden, som är utfört enligt konstens alla regler och som ger dig njutning och nytta varje dag.

Våra råd är enkla: se upp för fuskjobben. Var noga med att undersöka företag innan du skriver ett kontrakt. Betala aldrig i förskott. Se till att undvika frestelsen som finns i att renovera på egen hand (givet naturligtvis hur pass stor kunskap du har). Det är nästan alltid bättre att betala några kronor extra initialt för att få en maximal återbäring i framtiden.

8 Apr 2020