Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

Kort och gott om Stockholms stadsdelar

Stockholm mellan tullarna är en pulserande, men faktiskt ganska liten, yta. Här berättar vi lite om huvudstadens centrala delar.

Norrmalm och Blasieholmen

Norrman är en central del av Stockholm och viktig ur ett infrastruktur-perspektiv då den bland annat är ett nav för transporter från Arlanda via flygbussar och pendeltåg. På Norrmalm finns det mesta som en besökare kan förvänta sig av en storstad. Exklusiva butiker, nattklubbar och restauranter – här är det gott om nöjen, På Blasieholmen finns Grand Hotell, där svenske världsmästarkocken Mathias Dahlgren driver två prisbelönta restauranter. Nationalmuseum ligger alldeles runt om hörnet för den kulturintresserade.

Gamla Stan

Här finns Stockholms historiska hjärta, Smala, vindlande gränder, byggnader som är sig lika sedan Gustav III:s tid – och i ärlighetens namn en hel del krimskrams-butiker. Men det går att komma bort från Västerlånggatan och de turisttäta gågatorna så finns det många mindre trafikerade områden at strosa runt i. Om du bokar boende här så bor du nära kungafamiljen och har suverän tillgång till medeltidshistoria, restauranger och musik!

Östermalm och Djurgården

Öster om Norrmalm finns Stockholms mest exklusiva stadsdel – Östermalm. Här bor eliten sedan hundratals år i stora våningar på Valhallavägen och Strandvägen. Dramaten, med sin rika teaterhistoria är den kulturella klassikern. Här kan du se kända namn om du visar lite tålamod. Om du älskar god mat – och vem gör inte det – så är det Östermalmshallarna. De delikatesser du inte hittar här är inte värda att äta – här finns fantastisk mat från världens alla hörn. Och känner du för en familjär och naturnära upplevelse så är inte Djurgården långt borta.

Södermalm

Fortsätt söderut från Gamla Stan och du kommer till kungliga Södermalm. Här finns det som kallas ”det alternativa Stockholm. Den senaste hippa designen, second hand och veganska caféer är saker som man förknippar med söder – men också en hel del klassiska folkliga pubar. Inte minst på Götgatan är nöjeslivet hett – om än på ett annat sätt än på krogarna runt Stureplan. Medborgarplatsen är något av ett nav med alla sina krogar – kvällen brukar ta slut med en korv på Maxigrillen utanför klassiska söderhaket Kvarnen.Men var försiktig – maxigrillen utses varje år till en av Sverige mest våldsdrabbade platser!

Vasastan

Vasastan i norr, karakteriseras av bland annat av det speciella Stadsbiblioteket i rött tegel. Drottninggatan, går norrut förbi Centralbadet och August Strindbergs hem. Restauranger och gatukaféer med internationell känsla och stil kantar hela detta område, som fått en hippare och coolare stämpel på senare år efter att länge ha varit lite i skymundan av Norrmalm och Östermalm. Många små kvarterskrogar värt ett besök finns i denna stadsdel.