Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

Metallskrot i Stockholm – en miljövänlig råvara

Om du vill bidra till att värna miljön, kan du samla och sälja metallskrot i Stockholm. Du hjälper till att minska samhällets totala energiförbrukning.

Att samla in metallskrot är ingen ny företeelse. Det har gjorts sedan urminnes tider även om titeln skrothandlare inte alltid gett hög status. Uppköparnas metoder att väga och betala för insamlat skrot kunde ibland vara något dubiösa. Idag kallar vi skrothandlare för återvinningsföretag. I Sverige har vi flera sådana stora koncerner som bedriver en seriös verksamhet.

Insamling av metallskrot är en klimatsmart åtgärd. Vi känner alla till insamling av ölburkar i aluminium. Återvinningsgraden är till följd av pantsystemet cirka 90 %. Burkarna smälts och därefter produceras nya. Järn- och stålskrot återvinns på olika sätt. Byggavfall krossas på återvinningsanläggningar och med stora magneter avskiljs metallen.

Metallskrot i Stockholm ger energibesparing

På vilket sätt sparas energi genom insamling av metallskrot? En stor del av Sveriges och för den delen världens stålproduktion baseras på skrot. Att utvinna järn ur malm kräver mycket mer energi jämfört med att smälta skrot vid våra järnverk. Att producera ölburkar från återvunnen aluminium kräver endast 5 % av den energimängd som skulle krävas om de baserades på råvaran bauxit.

Du kan sälja metallskrot i Stockholm och tjäna pengar. Du går in på en app och tar ett foto av den metall du har tillgänglig. Du bokar tid för upphämtning av ditt skrot. Ditt metallskrot hämtas och blir vägt på plats. Betalning för det skrot du säljer får du via Swish eller så sätts pengarna in på ditt bankkonto.

12 Mar 2023