Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

Vad är shuffleboard och hur spelar man?

Roligt, enkelt och mycket socialt. Shuffleboard är det perfekta sällskapsspelet för en afterwork med kollegor eller en fredagsöl med vänner. Bjud med dig ett gäng och testa du med!

En curlingbana i miniformat och med sand istället för is. Låter det konstigt? Fullt förståeligt, men det är egentligen inte så märkligt som det låter. Shuffleboard är sällskapsspelet som på senare år har blivit något av en fluga när det kommer till barhäng - man kanske t o m skulle kunna kalla det en succé faktiskt. Ett shuffleboard är ett slags avlångt träbord med poängmarkeringar längst ut mot vardera kortsida. Spelet går ut på att skjutsa iväg små curlingliknande puckar över bordet, och få dem att stanna inom poängmarkeringarna längst bort på andra sidan. Två lag möter varandra, men det spelar ingen roll om varje lag har en spelare eller tio. För att skapa bättre glid på bordet används sand, men det gäller att inte strössla på alltför frikostigt - då kan puckarna nämligen åka av bordet och man blir stående med lång näsa istället för poäng.

Perfekt för barhäng med vänner eller kollegor

Planeras det en afterwork med kollegorna i veckan? Eller ska du ut med vänner och fira in helgen? Leta upp ett ställe där man kan spela shuffleboard, och gör dig beredd på en riktigt rolig kväll! Spelet är enkelt, det krävs inga som helst förkunskaper och vem som helst kan vara med. Shuffleboards hittas oftast på olika typer av sportbarer eller ställen som erbjuder t ex biljard, arkadspel och darttavlor. Vill man spela får man hyra ett bord med tillhörande puckar och nyttja det en timme eller två mot en blygsam kostnad. Det kan bli högljutt, det kan bli hetsigt och det blir definitivt väldigt kul.

Spela i större format

Har du fastnat för detta mycket roliga och sociala brädspel, och önskar ta det ett snäpp längre? Då kanske shuffleboard på golv är din nästa grej. Spelen som finns på barer och i arkadhallar är nämligen mindre bordsvarianter av originalet, som går under namnet floor shuffleboard. Reglerna är precis likadana och spelet går ut på samma sak, den enda skillnaden är att spelplanen är större och att man använder en kö för att skjuta iväg puckarna. Förr i tiden spelades denna typ av shuffleboard mycket flitigt av rastlösa sjömän och båtpassagerare på de sju haven. Just därför kallas shuffleboard på golv också för deck shuffleboard.

2 May 2020