Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

Innan du åker iväg på en skidresa

Glittrande snö, några minusgrader och solsken från en klarblå himmel – vinterdagar när de är som allra bäst! Tänk att få åka iväg och njuta av några perfekta skiddagar med gott sällskap!

Lite skämtsamt kan man sjunga den klassiska rumban ”det är så hälsosamt och stärkande i fjällen” om och om igen, men den stämmer ju in väldigt bra! Att bara få komma iväg och andas fjälluft, få ljusterapi i form av solsken och snöglitter, det är en fantastisk möjlighet när vintermörkret råder. Innan man åker iväg behöver man planera lite grand och tänka på vad det är man vill ha ut av skidresan. Första frågan torde vara om ni vill åka utförsåkning eller längdåkning. Självklart finns det ju de som vill ha både och, men det kan handla om erfarenhet och rutin. En nybörjare nöjer sig möjligtvis med ett av alternativen medan den vane åkaren vill kunna göra båda alternativen.

Resan börjar redan vid planeringen

När valet av skidåkning är gjort så kommer nästa spännande val – till vilken skidort skall resan gå? Är det utomlands man vill åka och skåda över bergsmassivens snöhöljda toppar, eller vill man stanna i vackra Sverige och njuta av backar och längdspår här? Det finns ju fler aspekter att väga in – ekonomiska, utrustningsmässiga och vilket sällskap man åker med. Kanske är ni ute efter mer afterski än skidåkning? Men lite skidor vill man ju åka när man är på skidsemester. Har man ingen egen utrustning får man hyra det. Idag finns det mycket att välja mellan hos skiduthyrare. Är man en erfaren utövare av fjällsemester så har man ofta egen utrustning. Allt från skidor, ryggskydd och hjälm till vallaställ och takbox på bilen.

Att gå i skidskola

Skidskolor är inte alltid ett självklart val oavsett åkare. Ibland finns det någon i sällskapet som kan lära ut grunderna, men annars är skidskola ett bra alternativ. Skidlärarna är erfarna och har bra tips och tankar både för nybörjaren såväl som för den avancerade åkaren. Ibland kan man också hitta en bra kompis att åka med från skidskolegruppen, som ligger på samma nivå i skidåkningen, när resesällskapet är utspritt över backarna. Hitta din känsla för dina skidor, låt din kropp hitta rätt i svängarna. När du hittar ett bra glid under skidorna, känner att det är du som bestämmer över skidorna och hittar åkglädjen i vinterlandskapet – då är det ren och skär vintermagi!

2 Mar 2020