Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

OVK-besiktning kontrollerar att luften är bra

Ni vet hur trött man blir när luften inte är tillräcklig. Så ska det inte vara i skolan. Därför krävs det att en OVK-besiktning görs för att kontrollera luften.

Sverige har ändå bra skollagar i jämfört med många andra länder. I en del länder börjar man i en betydligt lägre ålder än vad man gör i Sverige. Trots det är det pressen stor i skolan. Man förväntar sig mycket av barnen och vill att de ska lyckas så bra som möjligt. För att de ska lyckas bra, så behöver de rätt förutsättningar.

Det är normalt att man är trött efter en dag i skolan. Det är mycket information och dessutom kräver det sociala sitt. För att inte bli drabbad av ännu större trötthet, så behöver man ha bra luft. Tänk er ett klassrum med dåligt syre, det hade inte varit så trevligt för någon, och hade absolut inte skapat rätt förutsättningar.

Obligatoriskt att göra en OVK-besiktning

Det är en väldigt bra anledning till varför man behöver göra en OVK-besiktning. Man behöver kontrollera att allting fungerar som det ska med ventilationerna. Gör det inte det, så blir de som vistas i byggnaderna drabbade. För skolan, sjukhuset och så vidare, gäller en lag om att de måste göra en besiktning.

Det är upp till fastighetsägaren att se till att detta görs i rätt tid. Man gör det inte bara en gång, utan man gör det återkommande. Detta är något man gör i regel mellan vart tredje och sjätte år.

1 Dec 2022