Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

Risktvåan tar dig till en halkbana i Stockholm

Körning på halkbana i Stockholm sker under körkortsutbildningens risktvåa. Det är ett bra tillfälle att pröva på svår bilkörning under kontrollerade former.

Ett av de viktigaste momenten i utbildningen för att ta körkort är de så kallade riskdelarna. Säkert känner du igen orden riskettan och risktvåan – men vad innebär de egentligen? Det kan vara bra att veta innan du dyker upp på körskolan. Det kan nämligen vara en god idé att vara förberedd på ett särskilt moment i risktvåan.

Under riskettan undervisas och diskuteras olika riskbeteenden i trafiken. Hur bilkörningen påverkas av koncentrationssvårigheter, mobiltelefonanvändande, trötthet och liknande. Du får lära dig regler kring alkohol och droger, och prata om vilka attityder och beteenden som kan påverka din förmåga som bilförare. Mest snack. I risktvåan, däremot, börjar det hetta till. Eller kylas av, beroende på hur du ser det.

Pröva på svår körning på halkbana

I risktvåan är det nämligen dags att styra kosan mot en halkbana i Stockholm. Först får du och de andra eleverna en teoretisk genomgång om olika situationer som kan uppstå på vägarna. Sedan är det dags att pröva på det i praktiken.

Att sladda runt på halkbanan är ett sätt att öva på svår bilkörning under kontrollerade former. Du kommer snart märka att bilen är betydligt kraftfullare än du kanske trott. I alla fall jämfört med hur det känts att ratta runt i lugn och ro på stan. När det väl blir skarpt läge i en verklig trafiksituation kommer du tacka Gud och din körskola för halkbanan.

16 May 2022