Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

Sommardäck på bilen är viktigt

Sommardäck har en helt annan gummiblandning än andra däck. Det gör att de slits ner lite snabbare än till exempel vinterdäck. Även ljudet kan påverkas lätt.

Det finns en uppsjö av olika märken när det gäller sommardäck. Det är inte alltid det lättaste att välja. Här handlar det i första hand om skillnader som har att göra med till exempel ljudnivå. Andra saker du ska kontrollera är hur bränsleekonomin är och om de har ett bra våtgrepp.

Om du är riktigt ambitiös kan du jämföra alla de olika däckens EU-märkning. Det kan det verkligen vara värt att göra. Om du tar dig tid att gå igenom vilka för- och nackdelar de olika däcken har kan det sluta med att du får en lite bättre ekonomi eftersom du helt enkelt väljer rätt.

Sommardäck med ett bra grepp i underlaget

När du har valt att köpa sommardäck till din bil vet du att du har satt däck på bilen som är speciellt lämpade för vägar under sommarmånaderna. Då har du varken is eller snö att bekymra dig för. En och annan stor vattenmängd kan ju i och för sig förekomma. Vill du speciellt minska risken för vattenplaning är tipset att använda smala däck som är utrustade med djupa mönster.

Sommar och sol, kanske du tänker, men det kan som sagt blir lite förrädiskt med en hel del vatten. På vår och höst brukar det vara störst risk för att vatten ställer till med bekymmer på vägarna. Har du gett din bil rätt utrustning innebär det att du kör lite säkrare på vägarna.

13 Oct 2022