Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

Stockholms vackra skärgård

Att få befinna sig på en färja som glider genom Stockholms skärgård är en ynnest. Det blåa vattnet och de gröna öarna ligger som ett pärlband och sträcker sig långt ut i ytterskärgården.

I Stockholm finns en skärgårdsskatt utan dess like med sina ca. 24000 öar. Här finns öar i många olika storlekar. Ornön är den största ön i Stockholms skärgård. Den är 15 km lång och 3-4 km bred. Här bor ca. 300 bofasta året runt. Det finns även små, små öar i grupper längst ut i kustbandet. För att ta sig ut till öarna kan man åka någon av de små turbåtarna som går mellan öarna. Men man bör läsa tidtabellen noga så att man inte blir kvar över natten då inte alla har boenden som går att boka in sig på. Vill man göra en liten dagsutflykt finns det turistbåtar som gör strandhugg på flera olika öar. Då finns det tid för både bad och fika.

Några kända öar

Sandön är en ö känd för sina regattor. Där går även startskottet för seglartävlingen Gotland runt. Som på många av öarna kan man bada från klipporna för att sedan stanna till vid Sandhamnsbageriet för några seglarbullar. Ön har på senare år blivit mera känd då man spelat in morden i Sandhamn där. En annan ö som ligger lite närmare stranden är Fjäderholmarna. En vacker lite ö med härliga klippor som sluttar ner mot havet. Mysiga cafeer och restauranger finns det flera av på ön. Många människor väljer att komma ut hit med kvällsbåten och äta lite god mat medans solen går ner i horisonten.

Egen båt?

Har man en egen båt är det en fröjd att segla bland öarna. Men man får hålla koll på sjökortet och trafiken. Under sommarmånaderna finns det många både stora och små båtar ute på vattnet. Flera av öarna har vackra naturhamnar där man kan göra strandhugg och njuta av tystnad och blått hav. Flera av öarna är bebodda och ofta har husen gått i arv. Att hittat ett hus att köpa för att få bo i skärgården är inte det lättaste. Priserna har stigit drastiskt och numera behöver man ha en ansenlig summa för att kunna sätta bo där ute. Har man ett hus och skulle vilja sälja så är det ändå viktigt att tänka på överlåtelsebesiktning så att allt går rätt till. Både för den nya ägaren och dig som säljare. Om man nu vill sälja en så vacker guldgruva det vill säga. Läs mer om överlåtelsebesiktning på denna sida: svenskfastighetsbesiktning.se

5 Aug 2020