Upptäck Stockholm!

Upptäck Stockholm | Allt du behöver veta om din huvudstad

Vacker arkitektur i Stockholm

Stockholm är en av de städer i världen som har absolut bäst rykte gällande det rent estetiska och visuella. Vattnet i kombination med natur och storslagen arkitektur är samtliga element som bidrar till att utländska - och inhemska - turister vallfärdar till vår huvudstad för att uppleva skönheten. Vacker arkitektur i Stockholm finns det många exempel på - och från väldigt många olika tidsepoker - men, vilka byggnader är egentligen vackrast?

Vad som är att anse som vacker arkitektur i Stockholm och vad som inte är det ligger naturligtvis i betraktarens öga. Det som är vackert i en persons ögon kan mycket väl vara något som inte alls faller en annan person på läppen. Arkitektur är, precis som konst, något som man får - och ska - ha en egen uppfattning om.

Det finns inga rätt och inga fel och det är också detta faktum som skapar den dynamik som ger oss mer spänning i våra städer. Vad är att anse som vacker arkitektur i Stockholm och vad är att anse som fulare sådan? Det är upp till dig att bestämma.

En arkitekt i Stockholm ger olika exempel

Ställer man samma fråga till en arkitekt i Stockholm så kommer man även där att få olika svar beroende på vem man frågar. Det finns mer klassiska arkitekter och det finns mer moderna sådana - alla har sin egen stil och sin egen smak. En arkitekt i Stockholm kan anse att Stadshuset är ett tydligt exempel på vacker arkitektur och därigenom också vilja höja Ragnar Östberg till skyarna. En annan arkitekt i Stockholm föredrar kanske den funktionella stilen och vill, genom detta, slå ett slag för Stockholms Stadsbibliotek och arkitekten Gunnar Asplund. En tredje arkitekt i Stockholm sjunger kanske modernitetens lov och prisar i sin tur Globen och Bergs Arkitektkontor. Det blir, helt enkelt, väldigt varierande svar.

Att försöka säga vad som är vackrast är således omöjligt, men vi kan ändå skriva upp några exempel på byggnader i Stockholm som alltid placerar sig högt då folk i gemen ska rösta och föra fram sin åsikt. Ta det med en nypa salt och skaffa dig gärna en egen uppfattning. Stockholm är full av vacker arkitektur - i olika arkitektoniska stilar: det finns något för alla. Med det sagt, här kommer tre exempel:

  1. Dramaten. Sveriges kulturella mittpunkt och givna scen för alla större teaterföreställningar är Dramaten. Byggnaden är storslagen och rest i Art Nouveau-stil. Bakom detta arkitektoniska mästerverk ligger arkitekten Fredrik Liljeqvist. Detta gäller den del av Dramaten som invigdes 1908.
  2. Hotell Diplomat. Hotell Diplomat är en modern klassiker i Stockholm och det givna valet för utländska, mer prominenta, gäster som vill se och uppleva vår huvudstad. 1966 skedde förvandlingen - den stora - och Hotell Diplomat såg sin nuvarande form och inredning. Idag vilar huvudansvaret gällande framtida arkitektur över denna klassiker i händerna på arkitekten Per Öberg.
  3. Daneliuska Huset. I folkmun kallat Strykjärnshuset - som en följd av byggnadens form - har Daneliuska Huset blivit en klar favorit hos både inhemska invånare och hos turister i Stockholm. Arkitekten bakom hette Erik Josephson. Som kuriosa kan nämnas att arkitekten bakom Stadshuset - Ragnar Östberg - tillhörde av de mest högljudda kritikerna i samband med att byggnaden avtäcktes. Där kan man verkligen se prov på att smaken är som baken.

Läs mer om arkitektur här: https://www.arkitektstockholm.biz/

20 Oct 2021